Què és l’apnea esportiva ?

L’apnea esportiva proporciona molt bons resultats a ciclistes, triatletes i altres esportistes de resistència. Aquí tens una introducció a l’apnea esportiva.

apnea esportiva

L’apnea (freediving) és un dels esports extrems emergents més populars, que té com a base la suspensió voluntària de la respiració dins l’aigua mentre es recorren llargues distàncies o es descendeix fins a grans profunditats. Aquesta suspensió voluntària de la respiració és, tantmateix, la base d’una activitat mil·lenària i vigent com la pesca submarina a pulmó, practicada per exemple, per la tribu Estima al Japó, la tribu Bajau a Indonèsia i Filipines o pels Wayuu a Colòmbia. Encara que, al principi, pugui semblar entrenament físic, l’esport de l’apnea es basa principalment en la relaxació mental de l’individu, la bona alimentació i hidratació, el foment dels reflexos mamífers en humans, i l’entrenament en ambients d’hipòxia i de pressions hidrostàtiques altes on els gasos es comprimeixen dramàticament i el volum dels pulmons es veu considerablement reduït.

apnea esportiva amb pesAquesta molt particular activitat practica el descens a la profunditat del mar a pulmó lliure, és a dir, sense equips de submarinisme tradicionals com són l’equip scuba o l’esnórquel. Al principi la disciplina permetia descendir uns pocs metres (30 metres amb pes variable a l’any 1949) però, a mesura que es van anar sofisticant les pràctiques, va arribar a sobrepassar el límit de 120 metres amb pes variable, per la qual cosa es va requerir d’una corda lligada a una àncora perfectament vertical per evitar la desorientació de l’apneista. Amb aquest mecanisme només cal seguir la corda en el descens i ascens sense la necessitat d’orientar obrint els ulls.

El cos humà s’adapta per poder fer el buceig lliure:

disminueix el ritme cardíac entre 10% i 25% per alentir les funcions corporals i consumir menys oxigen

Els vasos sanguinis es contrauen per elevar lleugerament els nivells d’oxigen i el vas allibera més glòbuls vermells perquè arribi oxigen als òrgans vitals, sobretot el cervell i el cor (restringint l’oxigen a les extremitats). Per ajudar a aquest procés es contrauen els músculs grans. Depenent de la profunditat, el plasma sanguini omple els vasos sanguinis dels pulmons per reduir el volum i evitar danys que podrien provocar la pressió a més de 35 metres de profunditat. Hi ha estudis que demostren que el reflex mamífer d’immersió s’activa més ràpidament si hi ha un xoc directe de la cara amb aigua a una temperatura baixa.

font: Wikipedia

apnea esportiva en piscina

enreraEnrera

etiquetes: apnea, rendiment

No hi ha comentaris encara

Escriure un comentari