Per què es produeixen les fiblades ?

Quan incrementes la intensitat de l’entrenament es produeixen les fiblades (o les mal anomenades agulletes). Segur que has patit molèsties després de l’exercici, com s’originen ?

fiblades

Les fiblades són molèsties doloroses en la musculatura que apareixen poc temps després de realitzar un exercici intens. Ja a l’any 1902 es va formular per primera vegada la teoria de la microrruptura, on es defineixen les fiblades com a una ruptura de fibres musculars en la seva mínima expressió.

Antigament es deia que les fiblades eren la cristalització de l’àcid làctic i que aquests cristalls trencaven les fibres musculars, d’aquí  prové el seu nom (agujetas en castellà), avui en dia està demostrat que no s’originen per la cristalització de l’àcid làctic.

mal d'esquenaLes contraccions excèntriques són majoritàriament les causants de les fiblades perquè produeixen la major ruptura d’estructures musculars (microrruptures).

Les fiblades són un conjunt de símptomes de dolor que apareixen després d’un treball muscular de predomini excentric a partir de 24 hores i la màxima sensació arriba a les 48 o 72 hores, la musculatura està tensa i contracturada amb certs dolors en el moviment i palpació de la zona.

La solució de prendre aigua amb llimona i sucre és un fals mite i no funciona per a les eliminar les fiblades. S’ha demostrat que altres opcions com la teràpia amb làser, ultrasons, aplicacions de gel o massatge tampoc serveixen per a eliminar les fiblades.

la millor opció és fer el mateix exercici però en menor intensitat i realitzar estiraments al acabar la sessió d’entrenament

Així doncs, les molèsties no desapareixen amb cap medicament, però es poden rebaixar treballant de nou la zona afectada amb una actividad similar però amb menor intensitat, sense activitats excèntriques.

 Consells per evitar les fiblades

  • Comença amb suavitat els exercicis i progressa gradualment
  • Espera 1-2 setmanes per a introduir sessions de major intensitat per permetre als tendons i óssos adaptar-se a l’activitat a realitzar
  • Realitza estiraments al acabar l’entrenament

 Consells per tractar les fiblades

  • Treballa de nou la zona afectada, però amb menor intensitat per rebaixar la sensació de dolor
  • Aplicar medicaments antiinflamatoris no esteroides, principalment ibuprofè, pot donar resultats positius en la reducció de la inflamació i de la sensació de dolor, tot i que no ajuda a restaurar la funció normal muscular
  • Les fiblades són una lesió muscular que no segueix fidelment el patró inflamatori de regeneració habitual, conseqüentment la utilització d’antiinflamatoris per prevenir-la o accelerar la seva recuperació no té utilitat

mal al bessó

enreraEnrera

etiquetes: fiblades, lesions

No hi ha comentaris encara

Escriure un comentari