Carnitina, Glutamina, Creatina, …

Com és que el nom de moltes ajudes ergogèniques acaba en -ina ? Realment t’aporten beneficis o només són una moda en la que estàs caient ?

glutamina

Anem per passos:

  1. Un aminoàcid és una molècula orgànica. Els aminoàcids més freqüents són els que formen part de les proteïnes, que de ben segur que et sonaran ja que són imprescindibles pel creixement de l’organisme.
  2. Una amina és un compost químic orgànic que es considera un derivat de l’amoníac.

Molt bé, doncs ara ja estàs en condicions de conèixer els protagonistes de la suplementació esportiva:

  • La Carnitina (o L-Carnitina) és una amina sintetitzada en el fetge, els ronyons i el cervell a partir de dos aminoàcids essencials
  • La Glutamina és un dels 20 aminoàcids que intervenen en la composició de les proteïnes
  • La Creatina és un derivat dels aminoàcids que es troba als músculs i a les cèl·lules nervioses d’alguns èssers vius

I ara que ja saps què són, t’interessa quina utilitat tenen en el terreny de l’esport.


L-Carnitina

fòrmula de la carnitinaConeguda popularment com a crema-greixos, la L-Carnitina accelera el procès d’oxidació dels àcids grasos, que conseqüentment produeix energia. El fet que acceleri l’oxidació dels àcids grasos ha donat a la L-Carnitina la fama de ser un suplement que ajuda a aprimar ja que ‘crema les grases’. Doncs bé, el fet que movilitzi els greixos, no vol dir pas que els cremi, així que per molta L-Carnitina que et prenguis, si no realitzes exercici no cremaràs el greix, només el mouràs.

Dins del terreny de l’esport,

la L-Carnitina s’utilitza per a permetre que el teu organisme utilitzi els greixos com a combustible reservant una petita part d’Hidrats de Carboni

Utilitzat per ciclistes i corredors de fons, la L-Carnitina és útil en el moment de fer un rodatge llarg, ja que estàs provocant que el teu cos comenci a utilitzar els greixos abans del que fa normalment. Si no tens previst córrer més de 2h o rodar en bici més de 4h, no cal que et plantegis utilitzar la L-Carnitina.


Glutamina

fòrmula de la glutaminaConeguda com a recuperador muscular, la Glutamina és un aminoàcid no essencial, que traduït vol dir que el teu organisme el pot sintetizar a partir dels grups amino presents en els aliments. La Glutamina proporciona nitrògen a les funcions metabòliques de l’organisme ajudant a eliminar l’excès d’amoníac en alguns teixits. La biosíntesi de la Glutamina neutralitza l’excés d’àcid làctic als músculs, situació habitual després de realitzar sessions de gran intensitat.

Dins del terreny de l’esport

la Glutamina s’utilitza per a permetre que el teu organisme elimini l’àcid làctic residual dels teus músculs

així com a reparador de les fibres musculars (en l’apartat de la musculació).


Creatina

fòrmula de la creatinaConeguda com a proveïdora de força, la Creatina és una font directa de regeneració d’ATP (fonamental en l’obtenció d’energia) i proporciona energia a les cèl·lules musculars. La Creatina té fama de ser un suplement que fa augmentar la massa muscular, ja que provoca que les cèl·lules musculars emmagatzemin una major quantitat d’aigua. Si les cèl·lules tenen més aigua, augmenten de tamany i conseqüentment els músculs també augmenten de tamany, és per aquest motiu que hi ha la creença popular que la creatina ‘infla’.

Dins del terreny de l’esport

la Creatina s’utilitza per tenir a permetre que el teu organisme pugui moure càrregues molt intenses i repetitives amb poc temps de recuperació

El teu organisme té una quantitat limitada de Creatina, el que vol dir que podrà sintetitzar una quantitat limitada d’ATP (energia). Si tens més Creatina al teu cos, pots sintetitzar més ATP i pots obtenir més energia de curta duració (salts, impactes, aixecament explosiu de pes).


Ara que ja saps què és i per a què serveix cadascún d’aquests suplements consulta amb un professional abans de plantejar-te tant sols provar-los. Si no tens una bona base d’entrenament, no prenguis cap suplement.

enreraEnrera

etiquetes: creatina, glutamina, L-carnitina, nutrició

No hi ha comentaris encara

Escriure un comentari